понеделник, 6 юни 2016 г.

Сладко от динени кори

  Ако се чудите как да оползотворите остатъците от динята ето Ви едно предложение. Никога няма да забравя как като деца похапвахме сладко сладко диня, а след това мама правеше нейните кори на сладко. Със сестра ми нямахме търпение на следващия ден да закусим палачинки или мекици със сладко от динени кори, за това реших, че темата е актуална в момента и ще ви покажа как аз напраших това за моята дъщеричка. 
Ще са ви необходими: 
корите на 3 големи дини 



2 кг. захар 
лимонтозу или др. есенция


Първа стъпка:
Нарязваме и изяждаме динята, а корите отделяме за целта ни 






Втора стъпка: 
Динените кори се обелват от външната зелена част, отстранява се и вътрешната розова. Нарязват се с къдраво ножче за кашкавал на различни формички или на кубчета. Аз лично ги нарязах на кубчета.
Трета стъпка: 
Корите се варят 2 пъти до кипване като се сменя водата. Прецеждат се с гевгир и се смесват със захарта. Вари се по-малко, колкото да се сгъсти мъничко сиропа. Преди да се насипе в бурканчета се слагат 2 кафеeни лъжички лимонтозу, есенция или няколко ванилии. 
 Ето го готово и нашето сладко 
Много е ефектно! Корите стават като прозрачни стъкълца, а самото сладко много върви, поднесено към чаша шампанско или мартини!

Няма коментари:

Публикуване на коментар